Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


dilluns, 22 de març del 2010

La Panera dels Tresors

Quan un infant neix no coneix res i ho té tot per descobrir. Depèn de nosaltres, doncs, que descobreixi i què descobreixi per créixer.

Amb el que fem al dia a dia, jo sóc més d'amor que de moral amb els nadons. És a dir, sóc més del parer que tot allò que es fa amb amor l'ajudarà a créixer, més enllà del bé i del mal. Evidentment, sense perdre el sentit comú, és clar!

Però més enllà dels fets quotidians, què posem a l'abast dels nostres petitons per aprendre i créixer? Si fem cas del que el mercat per a infants ens proposa, envoltarem als nostres infants de plàstics (de tous, de durs, de més durs...), de colors artificials (si més no poc apreciables al nostre voltant), de joguines tancades sense gaires opcions a la imaginació...

Els petits són uns grans exploradors i no els ho hem de limitar. La professora Goldschmied, amb la intenció d'aprofitar ordenadament l'activitat dels infants, va proposar "El joc de la descoberta" amb "La panera dels tresors" per als més petitons i "El joc heurístic" pels una mica més grandets.

Avui em centraré amb "La Panera dels tresors". Està pensada per petitons de 6 a 10/12 mesos, edat en que ja s'aguanten asseguts i no es desplacen gaire del lloc.
Es tracta de posar en una panera de vímet uns quants objectes que podem trobar per casa (un colador de metall, una pinta, una pinya, un moneder de pell, una llima de les ungles, un potet de vidre, una harmònica, un tub de cartró...). Tots aquests objectes despertaran la curiositat de l'infant a través de tots els sentits (tocant-lo, portant-lo a la boca, sospesant-lo, olorant-lo, escoltant-lo) alhora que li faran conèixer tot allò que, després, quan sigui més autònom, es trobarà pel seu camí.

No patiu per si es poden fer mal, convé que estigueu sempre a l'aguait, però no els condicioneu el joc ja que perdria tot el seu sentit i valor.

Us penjo un vídeo on es veuen uns nens jugant amb una panera dels tresors:



Si voleu més informació la podeu trobar al llibret "El joc de la descoberta" de la Tere Majem i la Pepa Òdena de l'Associació de Mestres Rosa Sensat en venda a les llibreries Abacus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada