Benvinguda al bloc sobre maternitat i criança on
si el/la petit/a té gana ... popa, si té son... popa, si té fred o calor... popa, si té por... popa, si està content/a... popa ...
Així què, pipa o popa?


dimarts, 2 de març del 2010

De pit o de pot?

Hi ha mil i un estudis (tot i que si no hi fossin no tindria cap dubte que això seria així) que reconeixen la llet materna com l'aliment perfecte (el millor) per als nadons. Per què, doncs, si totes tenim llet de pit quan parim, hi ha tantíssimes mares que donen llet de pot als seus fills*? Perquè sí? Per ignorància? Perquè és "més pràctic"? Perquè "no tinc llet"? Perquè "no em pengin els pits"? Per tornar a la feina? Perquè n'hi ha d'artificial igual de bona?

Avui em centraré en aquesta última pregunta.

La llet de fórmula està bé (n'estic convençuda i, segurament cada cop millor) però no és perfecta i dubto que ho arribi a ser mai. No oblidem que som animals perfectes (però això ja serà un altre tema).

Segurament, algun moment o altre, haureu pogut veure algun anunci del que se n'hi pot dir llet de pot o llet en pols o llet artificial o llet de fórmula per a nadons. Com més us agradi.

A Espanya està prohibit per llei que s'anuncii llet d'aquestes característiques per nadons de 0 a 6 mesos ja que "es promou" la lactància materna. Per tant, tots els anuncis que es veuen són per nadons a partir de 6 mesos. Però si te'ls mires atentament, ets capaç de separar entre una i altra? Si et diuen que és tan bona per petitons de més de 6 mesos, dubtaràs de que la que elaboren per nadons de 0 a 6 no sigui també bona? Sembla que la llet materna només sigui bona fins als 6 mesos. A partir de llavors tot sembla indicar que t'has de passar del pit al pot. Així doncs, que hi guanyem amb que es prohibeixin els anuncis d'un tipus de llet si no ho fan de la resta?

És molt gran el desconeixement que s'ha creat al voltant de la llet materna en els últims anys i les grans empreses productores de llet artificial se n'estan aprofitant.

No oblidem que fins a l'any l'alimentació bàsica dels nadons és la llet. Tot i així, quantes mares hi deu haver en aquest país que donen llet de pot? Si alguna mare opta per la llet de pot que sigui perquè així ho desitja, no perquè "ja no té llet", o "el meu nen/a es queda amb gana" o "el seu nen/a no creix el suficient" o "no es preocupi que la llet en pols ja li anirà bé"... La llet artificial mai serà tan bona com la materna per més enriquida de nosequés que estigui. Que no ens enganyin!



*(excloc aquelles famílies que tenen fills adoptats, tot i que això seria un altre tema)

1 comentari:

  1. Ei!! Fantàstic! M'han encantat totes les entrades!
    Moltes vegades trobo a faltar poder compartir amb altres persones el que és alletar el teu fill. Aviat farà un any i com més gran es fa, més resistent t'has de fer als comentaris dels altres. Un nen de pit necessita popar, necessita compensar les hores que no hi ets i sovint ho fa de nit, -el meu ho fa molt-, ara que m'he reincorporat a la feina, tothom insisteix en què ja no cal que li doni el pit, ningú pregunta per què ho fas, sinó que es limiten a jutjar!
    Per sort, tenir les coses clares ajuda molt!

    ResponElimina